2014. augusztus 5., kedd

London 1-2. nap

Fantasztikus élmény volt eljutni Angliába. Múlt héten kedden értünk haza, de azóta nem telt el nap, hogy ne kérdezték volna meg, hogy éreztük magunkat. Nagyon szuperül! Életemben először repültem, ami hihetetlen élmény volt: 2x2 órán keresztül nézhettem, ahogyan elhaladunk a felhők felett, találhattam érdekesebbnél érdekesebb formákat a tornyosuló felhőkötegekben, és el kell mondanom, hogy a felhők felett tényleg kék az ég!
Leszállás után sokat utaztunk New Maldenbe, L nővéréékhez, ahol már vártak minket. Aznap még nem utaztunk piros londoni busszal, de természetesen bepótoltuk! Reggel 6:40-kor indultam Cecéről, New Maldenbe pedig 18 óra körül értünk oda úgy, hogy a repülőút kb 2,5 óra volt. Ezért aznap már nem is mentünk a városba kirándulni, de másnap mindezt bepótoltuk!
Waterloo-tól indultunk be London közepébe, ahonnan kevés séta után megpillantottuk a London Eye-t, ami tényleg hatalmas. Először azt hittük, hogy a korai idő miatt még nem is megy, aztán rájöttünk, hogy elég lassan forog körbe, hogy a fent levőknek legyen idejük megtekinteni a városi látképet. Nem tudtunk volna beállni a sorba, mert ahogy mindenhol, itt is végeláthatatlan volt. Ezért továbbindultunk, hiszen a Temze túlpartján máris a Big Benbe és a parlamentbe futottunk bele. Érdekes volt, hogy London mennyire óriási, viszont a látványosságok jó része nagyon kis idő alatt megközelíthető. A parlamenttel szemben máris westminsteri apátság található, ahol szintén rengetegen voltak. Az apátság maga gyönyörű, be is mentünk a mellette levő Szent Margit-templomba, ahol gyönyörű, festett üvegablakok szűrik meg a napfényt. Egyébként londoni tartózkodásunk alatt egyszer esett csak az eső (akkor nagyon), ezen kívül viszont angol kánikula volt.
Mielőtt leültünk volna a Saint James parkban, elmentünk a Trafalgar térre, ahol egy 50 méter magas oszlopon áll sziklaszilárdan Nelson admirális, az angol történelem nagy alakja, akit a Napoleon elleni győzelem miatt magasztalnak a brittek. A térről nyílik a National Gallery is, ami előtt most brakedance-bemutató volt.
A Saint James parkon keresztül pedig átsétáltunk a Buckingham palotához, ami a királynő és az uralkodócsalád hivatalos lakhelye. A kapu nem volt nyitva, előtte pedig nem álltak őrök, úgyhogy az út túloldaláról csináltunk fotókat. Ezen kívül jártunk még a miniszter lakhelyén is, ami brutálisan, tripla kerítéssel, szögesdróttal, fegyveres őrökkel őrzött terület.
Érdekes volt látni, hogy Londonban mennyire őrzik az országuk történelmét -- szinte minden sarkon található valami, ami arra utal, hogy mennyire fontosnak tartják a múltat.


a repülőnLondon Eye


Big Ben

Big Ben és a parlament

Szent Margit-templom

Big Ben, háttérben a London Eye-jal

a westminsteri apátság temploma


mi és a Buckingam palota

Napi egy alma, ami az orvost távol tartja - kicsit átértelmezve (cider-reklám)

Nincsenek megjegyzések: