2013. március 14., csütörtök

13+1 tipp, hogy túléld az ítéletidőt

Noha a hét elején még elkeserített, hogy nem hoztam magammal a napszemüveget és hogy szemerkélt az eső, miközben hazafelé bicikliztem az egyetemről, most igazán örülnék ezeknek a perceknek. Ma elég sokat voltam kint ebben a hihetetlen időben, ami alatt gondolkodtam, hogy mit is kell/lehet tenni ilyenkor az utcán/utazáskor/otthon. Szerencsére nem egyszer voltam már hasonló helyzetben (egyébként valamiért talán szeretem is az ilyen "kihívásokat"), úgyhogy megpróbálok összeszedni néhány dolgot:

1. Az utcán közlekedve fokozottan ügyeljünk az esetleges első és utolsó lépcsőfokokra, hiszen a hóátfúvások miatt nem mindig kivehetőek ezek, nehogy aztán a bokánk bánja a találkozást.
2. Ugyanígy érdemes figyelni a jeges útszakaszokra is, ha lehet, inkább válasszuk a kicsit hosszabb, de biztonságosabb utat.
3. Mivel nem tudhatjuk, mikor jutunk ki legközelebb a lakásból, így ha a bolt közelében vagyunk, érdemes néhány napra előre bevásárolni mindenféle hasznos élelmiszert ( gondolok itt a kenyér, tej, jobban elálló felvágott mellett néhány konzervre is, valamint vízre). Ugyan március 15-én nem mindenhol, de a többi napon a városokban működnek az ételfutár-szolgálatok is, ha valaki tényleg bent ragad a lakásban mindenféle élelmiszer nélkül.
4. Ha mindenképp útnak indulunk, javaslom a tömegközlekedést, ezen belül pedig inkább a vonatot. Készüljünk a megszokottnál több itallal és étellel, hátha nekünk vagy a közelünkben ülőknek szüksége lesz rá egy esetleges állomáson vesztegelés során.
5. Még mindig utazás: vigyünk magunkkal váltóruhát és/vagy pokrócot, hiszen a hóesésben bármikor átázhat a ruhánk, fűtésre pedig nem minden esetben lehet apellálni.
6. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a hidegtől függetlenül még megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk!
7. Még a lakásban sem árt jól felöltözni, nehogy éppen a szobában érjen utol minket a megfázás.
8. Az unatkozóknak ajánlom, hogy kapcsoljanak be egy jó filmet (én ma este a PI életét fogom megnézni) vagy olvassanak egy könyvet (akinek esetleg olvasatlanul hever a polcán, annak ajánlom az Állítsátok meg Terézanyut! c. Rácz Zsuzsa könyvet), ha pedig zenéket hallgattok, javaslom a megzenésített verseket.
9. Ha túlvásároltuk magunkat, ráadásul áram is van, érdemes kísérletezgetni a konyhában, hiszen ilyenkor van időnk ilyenekre is, ráadásul a meleg főtt étel mindennél többet ér. Az evés után pedig lemozoghatjuk az esetleges bűntudatot egy kis "pihentető" tornával.
10. Ügyeljünk másokra, hiszen ilyenkor nemcsak az idősebbeknek, de minden társunknak elkél a segítség! Ahol tudunk, próbáljunk meg segíteni, legyen szó egy kifordított esernyőről vagy egy árokba csúszott autóról.
11: Több helyen lezárták az utakat, falvak megközelíthetetlenek. Akár az interneten keresztül is segíthetünk szállást/éjszakai menedéket keresni az otthonuktól távol ragadtaknak.
12: Valaki mindig tudja a családi/baráti/ismerősi körből, hogy hol vagyunk és merre tartunk, hiszen mindenkit hazavárnak!
13: A zebrán különösen körültekintőnek kell lennünk, ha gyalog közlekedünk, ugyanis az autósok nehezebben állnak meg az utak rossz állapota miatt (is, és van, aki meg sem akar állni - ma majdnem elütöttek épp így, úgyhogy tessék vigyázni!).
13+1: Ha egyedül vagyunk, beszélgessünk a családtagjainkkal vagy barátainkkal az interneten (skype, facebook és más, ebből a célból kitalált oldalak/programok).

Még egy plusz tipp, ha esetleg szeretitek az esőt, de már eláll: hallgassátok az esőszimulátort! Most találtam rá és máris a rajongója vagyok!
Jó túlélést!Az egyetem fél 5 környékén

szintén a behavazott egyetem, Pécs


Pécs, közel a magasházhoz, 19:45

U.i.: Ez volt a 400. bejegyzésem és több, mint 60.000-szer látogattátok a blogot! Köszönöm mindenkinek, fantasztikusak vagytok! <3

Nincsenek megjegyzések: