2012. szeptember 20., csütörtök

A személyiség változatlan? Avagy: Jung értette a dolgát

Ma este ismét megcsináltam a jungi személyiségtesztet, amiről már írtam, és hihetetlenül meg voltam lepődve azon a tökéletes jellemzésen, amelyet kaptam. Gondoltam, egy év alatt sokat változtam (és azt hiszem, ez tényleg így van), újra megpróbálom, kíváncsi vagyok, hogy milyen válaszokat adok azokra a kérdésekre, amikre már egy évvel ezelőtt is.
Egy évvel ezelőtt INTJ, azaz "lángelme" szerepelt a jellemzésemben, ez volt a kategória. Most is megcsináltam (és ismét javaslom nektek, hogy próbáljátok ki, nagyon érdemes), nem gondoltam volna: ugyanaz az eredmény jött ki! Ez tényleg érdekes, mert azt hittem, hogy az ember gondolkodásmódjának változásával és a tapasztalatai növekedésével más eredmény jön ki, de hát a személyiség ugyanaz maradt.
Néhány sornyi elemzést bemutatok nektek, kíváncsi lennék arra, hogy aki ismer, tényleg ilyennek ismer-e. Szerintem nagyon eltalálták a jellemzést. A világon az embereknek csak 1,5%-a esik ebbe a kategóriába.

- Az INTJ elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahova az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.
- Sokra tartják az intelligenciát, tudást és hozzáértést, és jellemzően magasak az elvárásaik ilyen téren, amiknek folyamatosan igyekeznek megfelelni. Valamivel enyhébb mértékben ugyanezt várják el másoktól is.


- Az INTJ-k hatalmas mértékű, rendszerek és rendezettség iránti szeretete és igénye, a természetes éleslátásukkal együtt, kitűnő tudósokká teszi őket. Egy INTJ tudós azzal adózik a társadalomnak, hogy az elképzeléseit használható alakba önti, amit mások is követhetnek. Az INTJ számára nem egyszerű, hogy kifejezze saját belső képeit, meglátásait és elvont gondolatait. Az INTJ gondolatainak és elképzeléseinek belső szerkezete nagyon egyedi, és alapból nem fordítható le olyan alakra, ami mások számára is érthető lenne.
- Az INTJ-k rengeteg időt töltenek a saját elméjükben, és esetenként kevéssé érdeklik őket a másik ember gondolatai vagy érzései. Hacsak nem fejlődött ki megfelelően az Érző oldaluk, gondjaik lehetnek azzal, hogy megadják a kívánt szintű intimitást másoknak.


- Az INTJ-k ambiciózus, magabiztos, határozott hosszú távú gondolkodók. Nem szeretik a rendezetlenséget és azt, ha valami nem hatékony, és bármit, ami zavaros vagy homályos. A tisztánlátást és a hatékonyságot szeretik, és  hatalmas mennyiségű energiát és időt fektetnek abba, hogy a meglátásaikat rendezett rendszerekké szilárdítsák.
- Az INTJ tényleg nem túl kifejező a szeretetét illetően, és gyakran nem dicsér vagy támogat segítően másokat olyan mértékben, mint amit mások igényelnek vagy elvárnak. Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs bennük szeretet vagy törődés más emberek iránt, egyszerűen csak nem érzik szükségét az esetek többségében, hogy kimutassák.
- Egy kívülálló számára az INTJ kisugárzása könnyen összetéveszthető az egyszerű arroganciával, pedig csupán arról van szó, hogy az INTJ általában magabiztos, határozott megjelenéssel rendelkezik, személyisége meglehetősen sajátos. Utóbbi hátterében az a speciális tudás áll, amit a legtöbb INTJ már fiatalabb korában elkezd felhalmozni. Mikor az INTJ-t saját szakterületéről kérdezik, vagy olyasmiről, ami érdekli - ez sok minden lehet, többféle érdeklődési kör is lefoglalhatja egy időben - képes azonnal megmondani, hogy az adott dologban tud-e segíteni neked vagy sem, és ha igen, akkor hogyan. Az INTJ jól tudja amit tud, és talán még lényegesebb, hogy azt is tudja, mi az amit nem tud.


- Az INTJ maximalista ember, látszólag végtelen kapacitással rendelkezik, ha arról van szó, ami komolyan érdekli.
- Ha bárkivel szemben felmerül a gyanú, hogy hanyag, lusta vagy gondatlan, az elveszíti minden tekintélyét az INTJ szemében, onnantól fogva nem fogja tisztelni azt a személyt, és ezt a másik fél tudomására is adja, akkor is, ha mondjuk a feletteséről vagy a főnökéről van szó. 
- Az INTJ nem érti a szociális szokások lényegét, például a csevegést és a flörtölést kevés türelemmel és kis megértéssel kezeli. Még nehezebbé teszi a helyzetet, hogy az INTJ személy általában extrém mértékben igényli az egyedüllétet, és gyakran természetéből fakadóan közömbös, szinte érzéketlen. A legalapvetőbb probléma valószínűleg az, hogy az INTJ személy az embereket is meg akarja érteni, meg akarja fejteni.- Egy INTJ-vel kialakított komolyabb kapcsolatot robusztusság, stabilitás és jó kommunikáció jellemez.

Az INTJ "hírességek" között van például: Stephen Hawking, Isaac Newton, Caesar, Bohr, PLATON (TUDTAM!), de Nietzsche, Karl Marx, Mark Zuckerberg, James Cameron, Russel Crowe, Schiller, Susan Sonntag,  és Luther is. Ez fantasztikus!
 Bocs, ha kicsit hosszúra nyúlt, de hát, mint kiderült, minden létező információt meg akarok szerezni! Csináljátok meg ti is!

Dana Hart

1 megjegyzés: