2012. június 4., hétfő

Filmharmonikusok: hangverseny Dunaújvárosban (kép és videó)

Már alig vártam, hogy induljunk a dunaújvárosi kórusok (a Dunaújvárosi Vegyeskar mellett a Dunaújvárosi Bonavox Nőikar , a Viadana Kamarakórus, a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara, a Rudas Kamarakórus és a Bánki Kamarakórus) és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös hangversenyére, hiszen mindenki nagyon készült rá. Féltem, hogy nem lesznek annyian, mint amennyi ember szükséges ahhoz, hogy az előadás sikert arasson, de szerencsére tévedtem: hat órára a sportcsarnok majdnem megtelt.
A három órás, két részre tagolt koncert fantasztikus volt. Az első felében Karl Jenkins The Armed Man - Mass for Peace című szerzeményének magyarországi ősbemutatóját láthattuk és hallhattuk - ugyanis a hang mellett a nagy kivetítőn láthatott képanyag is elvarázsolhatott minket. A közös előadás elérte hatását: az ember tényleg azt érezte, hogy "háború van most a nagyvilágban, / Isten sírja reszket a szent honban." A közönség végig együtt élt a zenével, s természetesen a vastaps sem maradhatott el.
A szünet után pedig jöttek a hangverseny címét is képező filmzenék. Többek közt a Star Wars, a Volt egyszer egy vadnyugat, és V, mint vérbosszú című filmekből is hallhattunk és láthattunk részleteket, melyeket Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester vezetett fel néhány mondattal. Nem tudom, hogy megengedhetem-e magamnak azt, hogy méltassam őt, mert annyira nagyszerű munkát végzett, hogy nehéz rá szavakat találni - fantasztikus volt!
Már a szórólapon is feltüntették, hogy a Titanicot is műsorra tűzték - ettől én mindig egy kicsit félek, mert már annyiszor hallhattuk különféle előadásokban, amelyek sokszor a giccs határát súrolták - nem is értem, hogy itt miért aggódtam: egyszerű és eredeti volt, (az én fülemnek) hiba nélküli. Úgy, ahogyan az Amadeus-részlet is.
Nem elemzésnek vagy értékelésnek szántam ezt a bejegyzést, csak meg akartam örökíteni, hogy ne feledjem/feledjük el azt, hogy 2012. június 3-án Dunaújvárosban egy fantasztikus és felejthetetlen ősbemutatóval egybekötött hangversenynek lehettünk szem- és fültanúi. Nem tudja, mit veszített, aki kihagyta!


Megpróbálok folyamatosan feltölteni videókat, remélem sikerül.


 


Dana Hart

2 megjegyzés:

Judy írta...

hihhhhetetlen jó lehetett!

Dana Hart írta...

Ó, ne is mondd! Fan(t)a(sz)tikus volt, az egyetlen negatívum, hogy a sportcsarnok nem a Kodály Központ (mind az akusztikát, mind a kényelmet figyelembe véve) :)