2012. május 3., csütörtök

Hétvégén szuperhold


Hétvégén szuperhold

forrás:www.szeretlekmagyarorszag.hu

A csillagászok és az égboltot kémlelők már bevésték a naptárukba: az év leghatalmasabb telehold-jelensége lesz látható az égen ezen a hétvégén, szombaton éjszaka.
SZM

A Hold vasárnap hajnalban válik teljessé, azaz teliholddá. Égi kísérőnk pályája nem tökéletesen körkörös, és ekkor lesz a Földhöz a legközelebb, vagyis idén ekkor láthatjátok a legnagyobb teliholdat.


A szuperholdnak nevezett égi jelenség alatt a Hold mindössze 356.955 km-re lesz a Földtől. A csillagászok szerint 16%-kal fényesebben ragyog majd, mint máskor. A szokatlan jelenség azonban semmiféle veszéllyel nem jár, a tudósok szerint csak tévhit, hogy a Hold extraközelsége földrengést vagy szökőárt okozna, de az árapályok mértéke érezhetően nagyobb lesz szerte a Földön.
A legutolsó szuperhold jelenséget 2011 márciusában láthattátok. A legszebb és leglátványosabb akkor lesz az égitest, amikor közel van a horizonthoz, illetve ha épp egy épület vagy fa mögött van, mivel ilyenkor optikailag is jobban látszik a méretkülönbség.

November 28-án viszont pont ellenkező jelenségnek lehetünk majd tanúi: a Hold akkor kerül pályájának legtávolabbi pontjára a Földtől, és szokatlanul kicsinek fogjuk látni.

Nincsenek megjegyzések: