2012. április 17., kedd

A legszebb magyar szavak

Ma stilisztikán a szóhangulatról esett szó, ahol nagyon érdekesek volt a szavak által előhívott asszociációk és a jelentéseik közti különbségek. Úgy döntöttem, hogy a júniusi regensburgi utazásom alatt a németek által a 10 legszebbnek tartott német és magyar szót fogom kutatni hangzás és jelentés szempontjából is - hamár valószínűleg nyelvész leszek...
Elég sok mindentől függ a szavak szép hangzása, az eufóniája. Főként akkor szép egy szó, ha sok benne a magánhangzó (ami főként mély),
 Kosztolányi is leírta a 10 legszebb megyar szót: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. Ezek mind egyszótagúak, ami több mindent is jelenthet, megemlítendő, hogy manapság nem ezeket preferáljuk, hanem a hosszabb, dallamosabb, l-lekkel, nazálisokkal és akár h-kal ellátott szavakat. Egy 2009-es felmérés szerint a legszebb magyar szavunk a lenolaj lett, ami szerintem is nagyon szép.
Manapság rengeteg fórumban nyilváníthatjuk ki a véleményünket ezekkel kapcsolatban.
Kommentárokban ilyeneket olvashatunk:
   - "Sorrendben:
Húszezer forint,
Tízezer forint,
Ötezer forint,
Kétezer forint,
Ezer forint,
Ötszáz forint,
Kétszáz forint,
Száz forint.

Több nincs."

"Bocs, hogy humorizálok. A magyar gyomornak a legszebb nyálcsorgató szavak:
1.) Gulyásleves
2.) Töltöttkáposzta'

De természetesen komoly válaszok is voltak: napsugár, lengőajtó, pillangó, pongyolapitypang, anyaföld,  édesanya, hópehely; sóhaj, galagonya; hajnal; harmat stb.
Viszont vannak a fül számára bántó hangzású szavak, ezt kakofóniának hívjuk. Ilyen például a bugris, cafrang, börtön vagy a háború.

Szerintetek melyik a legszebb magyar szó?És mi van azzal, aki nem tud magyarul?

Dana Hart

2 megjegyzés:

Judy írta...

beugrott, hogy LEVENDULA! ez is gyönyörű :)!

Dana Hart írta...

ha-ha-halleluja :D