2012. február 27., hétfő

Meryl Streep megkapta az Oscart!

Magyar idő szerint éjjel fél kettőkor kezdődött meg Los Angelesben a 84. Oscar-díjátadó ünnepség.
Nagyon szurkoltam néhány filmnek, színésznek, színésznőnek és rendezőnek, akik jelölést kaptak, hogy vigyék el a jól megérdemelt szobrocskákat, de úgy látszik, hogy mások is hasonló véleményen voltak velem - főleg a bizottság!
A legjobb hangkeverés, a legjobb hangvágás, a legjobb látványterv, a legjobb operatőr és a legjobb vizuális effektek kategóriában Martin Scorsese első 3D-s mozija, A leleményes Hugo lett a befuó, amiről már egy előző alkalommal kifejtettem a (jó) véleményem, úgyhogy nagyon örültem neki! 11jelölés/5 díj!
A The Artist a 10 jelölt kategóriából 5 Oscarral térhetett haza: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő (Jean Dujardin), legjobb zene és legjobb kosztüm díjait zsebelhette be.
A legjobb női főszereplő díját nagyon vártam, reményekdtem benne, hogy nem Viola Davis (A segítség) kapja, akit a kritikusok már szinte beharangoztak, hanem a már két Oscarral rendelkező, a Vadladyben Margaret Thatcher alakító és legutóbb 1982-ben szobrot nyerő Meryl Streep. És így is lett! Ez volt a legjobb része a reggeli híradónak - mondjuk a 17 jelölésből a 3 Oscar nem oly' csodás arány, de akkor sem értem, hogy miért nem kapott eddig többet:)
a legjobb férfi mellékszereplő Christopher Plummer lett, aki a Kezdők-ben Ewan McGregor meleg apukáját játszotta, a legjobb női mellékszereplő pedig Octavia Spencer A segítség- ben nyújtott alakításáért.

Alexander Payne megkapta a második Oscar-ját az Utódok adaptált forgatókönyvéért, Woody Allen pedig a negyediket az Éjfélkor Párizsban forgatókönyvéért (amit már nagyon meg akarok nézni, komolyan! Valaki igazán megnézhetné velem!:))  A legjobb idegen nyelvű film díját a Nader és Simin - Egy elválás története nyerte, így ez az első Oscar-díjas iráni film.
Bár még nem láttam a teljes gálát, azt olvastam, hogy messze a leghumortalanabb rendezvény volt az utóbbi években. A házigazda Billy Crystal volt.


Viszont. Ne már, hogy a Rango lett a legjobb animációs film?! Miért? Kétszer is láttam, de egyáltalán nem érzem, hoyg ő/ez érdemelte volna meg!
A másik, amit nagyon sajnálok, hogy a várakozásaimmal ellentétben a Suszter, szabó, baka, kém nem kapott Oscart a 3 jelölésből - valamint a Harry Potter befejező része sem.A 2012-es Oscar-díj jelöltjei és győztesei (a jelöléseket lásd itt ):
Legjobb film:
The Artist - A némafilmes (rendező: Michel Hazanavicius)
Legjobb rendező:
Michel Hazanavicius (The Artist - A némafilmes)
Legjobb férfi főszereplő:
Jean Dujardin (The Artist - A némafilmes)
Legjobb női főszereplő:
Meryl Streep (A Vaslady)
Legjobb férfi mellékszereplő:
Christopher Plummer (Kezdők)
Legjobb női mellékszereplő:
Octavia Spencer (A segítség
Legjobb külföldi film:
Nader és Simin - Egy elválás története (Irán)
Legjobb eredeti forgatókönyv:
Éjfélkor Párizsban
Legjobb adaptált forgatókönyv:
Utódok
Legjobb operatőr:
A leleményes Hugo (Robert Richardson)
Legjobb animációs film:
Rango
Legjobb látványterv:
A leleményes Hugo
Legjobb kosztüm:
The Artist
Legjobb vágás:
A tetovált lány
Legjobb smink:
A Vaslady
Legjobb filmzene:
The Artist (Ludovic Bource)
Legjobb betétdal:
Man or Muppet a Muppets-ből
Legjobb hangvágás:
A leleményes Hugo
Legjobb hangkeverés:
A leleményes Hugo
Legjobb vizuális trükk:
A leleményes Hugo
Legjobb egész estés dokumentumfilm:
Undefeated (TJ Martin, Dan Lindsay és Richard Middlemas)
Legjobb rövid dokumentumfilm:
Saving Face
Legjobb animációs rövidfilm:
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Legjobb élőszereplős rövidfilm:
The Shore


Ezek után irány a mozi(k)!

Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: