2012. február 2., csütörtök

A leleményes Hugo (Hugo) 2011

Tegnap este úgy gondoltam, hogy megnézek egy, még nem látott filmet az idei Oscar-jelöltek közül: A leleményes Hugo-ra esett a választásom. Nem bántam meg.
Martin Scorsese (Nagymenők, A tégla, Viharsziget) egy csodálatos világba kalauzol minket: az 1900-as évek elejének Párizsába. Furcsa volt Scorsesetől a családi film és a 3D technika, de csak addig, amíg bele nem kezdtünk a filmbe. Utána már meg sem fordult a fejünkben, hogy egy tőle eddig távol álló műfajt elevenít meg, mert az egész gyönyörűen van megcsinálva.
Nem szeretném lelőni a poént, de megsúgom, hogy aki ismeri George Melies-t, vagy látta már az Utazás a Holdba (1902) c. filmet, annak kihagyhatatlan ez a film, sőt, talán még maradandó élmény is lesz.Tehát a történet Párizsban játszódik. Csodálatos képet kapunk a városról az egész film ideje alatt - szerintem ritkán mutatják be ennyire szépen a francia fővárost. A főszereplő (mondjuk úgy, hogy az egyik főszereplő), Hugo Cabret (Asa Butterfield - A csíkos pizsamás fiú) egy árva fiú, aki apja halála után kénytelen az állomáson bujkálni, mert részeges nagybátyja is otthagyta őt. Így az ő feladata, hogy visszaállítsa az órákat az állomáson, az órák "belsejében" pedig tökéletes rejtekhelyet talál magának és az apja által még egy, a múzeumból megmentett, de alkatrész-hiányos robotnak. Hugo "életcéljává" válik, hogy megjavítsa a robotot, ezért nem csak élelmet, hanem alkatrészeket is lop a pályaudvaron. Ebből az apróbóból ismerkedik meg a játékboltos George Melies-vel (Ben Kingsley- Schlindler listája, Viharsziget), aki amint meglátja a fiúnál lévő terveket (ami a robotot ábrázolja), elkobozza a füzetet és el akarja égetni.

Hugo megismerkedik Isabelle-lel (Chloe Grace Moretz- Ha/Ver), aki történetesen "George papa" keresztlánya, és együtt indulnak el a kalandok sokaságába.
A végén kiderül, hogy miért nem engedték a lányt, hogy filmeket nézzen, sőt, Melies élettörténetéből is elcsípünk egy nagyobb szeletet (na, csak elárultam.).
A filmben szerepet kap az állomásfelügyelő Sacha Baron Cohen  személyében, akit a Boratból és a Brünobúl ismerhetünk.
A film 11 Oscar-jelölést kapott, 25 egyéb díjat és 65 egyéb jelölést - megjegyzem, nem véletlenül. Végre úgy éreztem, hogy találtam egy olyan filmet, amit már régóta keresek - nem hagyott bennem kérdőjeleket, hogy miért így csinálták, miért nem úgy, vagy egyáltalán, hogy minek kellett megcsinálni - ez így volt tökéletes.
Mindenkinek ajánlom, aki 2 órára el akar merülni a filmek világában, vagy csak ki akar kapcsolódni a mi rohanó világunkból.
Nagyszerű film!
10/10

Dana Hart

4 megjegyzés:

Judy írta...

Jéjzus, mennyire gyönyörűek a plakátok! A story is tetszik, azt hiszem, a hétvégén meg kell ejtenem nekem is a film megnézését. :)

Dana Hart írta...

A legjobb fényképezésért is jelölték Oscarra!

K. Mária írta...

Szia, azt szeretném megkérdezni, hogy mikor van a premierje?

Előre is köszönöm,
K. Mária

Dana Hart írta...

Szia!
Ha jól néztem, a magyarországi premier 2012. március 1.
De már készen vannak a magyar trailerek.