2012. január 5., csütörtök

Lúdas Matyi - mesejáték két részben, avagy: kikapcsolódás a vizsga után

Ma az elmúlt, sikeres (ÖTÖS FONETIKA) és az elkövetkezendő sikeres vizsgák örömén és reményén felbuzdulva adtunk magunknak pár szabad órát, és a könyvek átláthatatlan rengetege alól kiszabadulva úgy döntöttünk, hogy kikapcsolódásként hasznosan töltjük el az időnket: színházba mentünk!
Ez volt az első alkalom, mikor bent voltam a Pécsi Nemzeti Színházban, de ígérem, nem az utolsó!
 Nem kisebb (szó szerint) darabot néztünk meg, mint a Lúdas Matyit!
"Csokonai után Fazekas Mihály a legjelentékenyebb alakja annak a Debrecenben kivirágzó irodalmi kultúrának, amely a felvilágosodásból vezetett a romantika felé. A kor legjobb magyar elbeszélő költeménye 1804-ből, a népmesei ihletésű Lúdas Matyi. Miután Kazinczy tetszését nem nyerte el a mű, a szerző újra átdolgozta." (forrás: pecsiprogramok.hu)
A darabot 6 éves kor felett ajánlották, aminek az lett a következménye, hogy minden 6 éves csoportot beinvitáltak, és a tanító/óvónéniken kívül mi voltunk azok, akik rontották az átlag életkort. De kis aranyosak voltak, mert amikor Lúdas Matyi (az egyik hajdú szerint Babszem Jankó) kimérte Döbrögire a 3x30 botütést, akkor a gyerekek végig vele együtt számoltak, meg nevetgéltek, úgyhogy jó hangulat volt. :) Ami nekem tetszett, azok a kisebb bakik, amelyeken még a színészek is elmosolyogták magukat, mint például amikor az egyik hajdú kezéből kiesett a hangosbemondó és kiesett belőle mind a négy elem és szétgurultak a színpadon. :D Vagy a fának álcázott PVC csövet leejtették a munkások, akik építették Döbrögi várát és összetörött. :D Na, ezek nagyon jók voltak!


Az előadás kezdete előtt is nagyon-nagyon segítőkészek voltak, sőt, mosolygósak, a kisgyerekeknek nagy babzsákokat adtak, hogy átlássanak a magasabbak felett is, a színészek közül is volt, aki úgy jött be a színre, hogy a sorok között, úgyhogy nagyon pozitív volt!
Ráadásul nagyon sokat dobott rajta, hogy sok énekes blokk volt benne.
Lúdas Matyi és a lúd (forrás: www.pnsz.hu)

(forrás: www.pnsz.hu)

(forrás: www.pnsz.hu)

(forrás: www.pnsz.hu)

(forrás: www.pnsz.hu)

Plusz szerepelt benne Csokonai Vitéz Mihály maga! Sőt, szavalt is! :)
10/8 (a graffiti, Döbrögi Adidas nadrágja, edzőcipője és a "ló" megoldása miatt)
pécsieknek ajánlatos! Ezen kívül még nagyon sok jó előadás lesz a félévben, pl. a Csárdáskirálynő, A dzsungel könyve, Édes Anna és az Oscar is többek közt. A pécsi kedvezményeken pedig reméljük, hogy minél több alkalommal lehet 50%-os kedvezménnyel jegyeket vásárolni. Színházra fel!
(Nekem pedig Antik görög dráma hősnőire.  Meg az új Balkezesek kézikönyvére!)

Ui.: Még mindig vizsgaidőszak van...

Dana Hart

4 megjegyzés:

egypécsi írta...

Szia, érdeklődnék, hogy ez is kedvezményes előadás volt? Mennyibe került a jegy?

előre is köszönöm

Dana Hart írta...

szia, igen, a "Pécsi Kedvezmények" facebook oldalán keresztül tudtunk jegyeket rendelni 50%-os kedvezménnyel, így egy jegy 700 Forintba került :)

Judy írta...

Szuper volt! :)
Az előadás fotóinál azt hittem hirtelen, azokat is te fényképezted... :D

Dana Hart írta...

Azért ennyire profi paparazzi nem vagyok (MÉG), ha megmozdultam volna, az összes kisgyerek elől eltakartam volna a színpadot :D
tudooom, pedig bolt babzsákjuk :)