2012. január 11., szerda

Biblia és ókori Kelet: végeztünk! :)

Tegnap végre eljutottam ehhez a vizsgához is - ettől féltem a legjobban, mert a történelemtanár képzés része, úgyhogy negyed- és ötödévesekkel voltam együtt, mint elsős magyaros, ráadásul hol tanultam én gimnáziumban II. Assur-naszir-apliról? De hál' Istennek sikerült megtanulnom az újasszír birodalom uralkodóit, Izrael Egyiptomban-t és még rengeteg mást is. Ami jó.
Ezen az órán valószínűleg több tudást gyömöszöltek belém, mint sok más órán összesen. Ami jó.
10-kor kezdődött a vizsga, de nehogy azt gondoljuk, hogy simán ment a dolog :). Odamentem 9:20-ra, hogy az elsők között legyek, de már jó sokan voltak előttem, nem volt választásom, beálltam mögéjük. 4 óra volt meghirdetve, ezalatt pontosan 50 embert kellett levizsgáztatni egyetlen tanárnak. Persze nem csak a mi tárgyunkból, több töri főszakos és minoros is volt más ókori témából. Kiszámoltam, hogy így 4,8 perc jut egy főre, tehát nem is lesz olyan vészes. Aha, kb. 20 percenként jöttek ki emberek az ajtón... Ami nem jó.
Tehát fél 10-től sorban álltam, erre negyed 12-kor kijött a vizsgáztató, hogy bocsi, el kell mennem a doktori irodába, majd egykor folytatjuk...
Nagyon jó volt, újra olvasgatás, tanulás, sorban állás. Végül is sikerült bejutnom fél 2 fele, kihúztam a témám: létezett-e egységes királyság? Elkezdtem kidolgozni egészen az Exodus elveitől kezdve, a tárgyi kultúrán keresztül Dávid városán át a Frigyládáig. Kaptam egy kérdést (többek között): Ki találta meg 2005-ben Dávid városát? Tudtam, hogy egy hölgyről beszéltünk, de nem ugrott be a neve, most már tudom: Eilat Mazar. A következő kérdés: Ki az, aki cáfolta ezt és azóta hogy hívják a "leletet"??? Na, hát ezt már végképp nem tudtam. Ma már ezt is tudom (félig, mert a nevet elfelejtettem - de csodálkozunk ennyi uralkodó mellett?).
De a lényeg: négyest kaptam! Négyesnek még biztosan nem örültem ennyire, mint akkor, fúúú, hát nem volt egy nyugodt délelőttöm. De sikerült!:) Ami jó!
Most a következő, amire készülnöm kell: Az antik görög drámák hősnőinek továbbélése a római korban. Kimondani is egy félév. Ami nem jó.
Mindenki annyira ki van készülve a vizsgaidőszaktól, persze, kell tanulni, többet is, mint egész félévben, sőt, hanyagolni kell sok mindent, de senki nem fog beleszakadni. Legalábbis én nem érzem, hogy katasztrofális lenne. Csak tanulsz, tanulsz, meg tanulsz (nyilván), de aztán jó dolog, hogy tudod. Vagy nem?:)
Találtam pár képet a neten a vizsgaidősuck-ról, kicsit túlzásnak érzem (még), de nyilván lesz ez még így se!

I don't understand
 

Mint megtudtam, a Szántóban tényleg csináltak ilyet. Még képet is láttam róla!!! :DEnnyi voltam egyelőre, majd még jövök! Addig is töltsétek hasznosan az időt, a vizsgázóknak meg sok sikert!

Nincsenek megjegyzések: