2012. január 9., hétfő

Biblia és az ókori Kelet - még mindig vizsgaidőszak

Húú, nem semmi ez a tárgy! Olyan jó volt ott ülni előadásokon, mert mindig élvezetes témák voltak, sajnáltam is, hogy vége. Hát megtanulni nem olyan élvezetes, mint hallgatni. Főleg, hogy olyan dolgokat kell belevésnem az agyamba, amikről nemhogy nem hallottam, de még azt sem értem, hogy bizonyos betűk vagy szavak hogy kerülnek a másik után! :D Néha elég érdekes kifejezéseket találok, amit muszáj lefordítanom magamnak, különben az életben nem értem meg. De amúgy nagyon hasznos (legalábbis remélem), mert sok dolgot tudok meg általa. Ilyeneken, hogy antilegomena, pseudepigrapha vagy genisa, már fenn sem akadok, mert sokkal cifrábbakat is találok, például a csodálatos uralkodók neveit, vagy a zsidó fordításokat (Theodotion, Symmachos...)
Pár finomságot azért megosztok veletek, ki ne maradjatok (nem magyarázom meg egyelőre, ha nem gond:)): Eigenbegrifflichkeit (igen, még ilyen is van), Salitis, Pachnan, determinatívum, habiru, Huwawa, sin-leqe-unnini, Porphyrios, III. Adad-nirari, III. Tukulti-apir-ésarra, Sulmánu-asarédu és még annyi-annyi más, hogy ember a talpán, aki ezt mind megjegyzi.
De persze nem csak erről szól, nagyon sok érdekes dolgot is hallhattunk, például a Frigyládáról, a jeruzsálemi Templomról, a négy világbirodalomról és (kisebb részben) magáról a Bibliáról.
 Na, de miután mindezt elmeséltem Nektek (biztos nagyon élveztétek :D), megyek is vissza tanulni. Jön a perzsa é saz egyiptomi diaszpóra! (Igazából már kész vagyok - talán - de ma még átnézem a biztonság kedvéért.
Azért küldök Nektek egy számot, amit sajnos nem bírok megunni. Nagyjából így érzem magam a sok tanulás mellett :D:


Aztán ha vége lesz egy kicsit a hajtásnak, akkor egy nosztalgiázós-sok képes bejegyzéssel jövök az egyik nyári utazásunkról! Addig is szorítsatok!

a véleményem :D

Már nagyon-nagyon várom a tavaszt, ti hogy vagytok vele?

Dana Hart

2 megjegyzés:

Bala írta...

Kitartás, Dana! :)

Dana Hart írta...

Köszi, Bala, már nem sok van, úgyhogy fél lábon is:)
És kívánom Neked is, ha van még vizsgád!