2011. december 27., kedd

Szilveszteri babonák, tippek, ruhák, receptek

Az év végső napja, amikor az ember úgy gondolja, hogy ez az idei utolsó alkalom, hogy kirúgjon a hámból. Ilyenkor mindenki igyekszik a legjobban érezni magát, és valószínűleg ezen a napon fogy szinte a legtöbb alkohol az évben. De legtöbbünk bizonyára tudja, hogy azért kell hangosan búcsúztatni az óévet, hogy elijesszük az ártó szellemeket (nyilván mindenki ezért csinálja!)Ki hogyan ünnepli a szilvesztert? Összeszedtem néhány dolgot érdekességképpen, remélem találtok benne olyat, ami felkelti az érdeklődéseteket!
Először is kezdjük a szilveszteri babonákkal:
- A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben.
- Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
- Érdemes disznóhúst enni, mert a babona szerint a disznó kitúrja a szerencsét.
- A hallal érdemes vigyázni, ugyanis a folyóparti városokban (például Szegeden vagy Budapesten) szerencsét hoz, viszont máshol elúszik vele a szerencse.
- Ha Szilveszterkor nem falunk fel mindent, az újévben sem szenvedünk majd hiányt.
- Nem szabad csirke vagy pulykahúst enni, mert a csirke elkaparja a szerencsét.
- Aki lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik.
- Újév napján nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, különben betegséggel töltjük majd a következő évet.
- A pogácsába Szilveszterkor érmét sütnek, és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Figyelem, a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a visszájára fordul!
- A babona szerint, ha az újév első látogatója nőnemű, az szerencsétlenség. De ha férfi, az szerencsét hoz. (Én megválogatnám, hogy kit engedek be először a házba!)
- Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket.
- Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. (kávétartó, cukortartó, sótartó, bors tartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb...) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.
- Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon, hogy sok édességet ehessen az esztendőben.

Ha otthon szervezzük a bulit:
- Ha különleges pezsgőspoharat szeretnénk szilveszterre, üvegfestékkel készíthetünk mi magunk is.
-  Mindig tegyünk ki az asztalra aprósüteményeket, szendvicseket, így nem fog mindenki kidőlni éjfélre. Jó dolog a fánk, mivel az olajos hatása miatt kevésbé szívódik fel az alkohol a szervezetben. Amúgy meg nagyon finom.

- Itt a lufik ideje! Bárhova rakhatunk bármilyen színű lufit. +tipp: jó, ha van kéznél alkoholos filc is!
- Manapság mindenféle szívószálak kaphatók, amivel szintén feldobhatjuk a poharainkat.
- A törékeny tárgyakat érdemes lehet elpakolni.

A másnapi (aznapi) takarításhoz:

- Gyertyafoltot itatóspapírral tudunk könnyen eltávolítani. Először késsel távolítsuk el a viasz nagy részét, majd az anyagot helyezzük 2 itatóspapír közé és meleg vasalóval vasaljuk át. Így az itatóspapír felszívja a gyantát. A papírt helyezzük mindig egy kicsit arrébb. Ha készen vagyunk, mossuk ki a ruhát.
- Ha rágógumi ragadt a ruhánkba, az anyag visszájára tegyünk egy jégkockát, hogy a rágó megkeményedjen, így le tudjuk választani a ruháról. Ezután szappanos vízzel mossuk ki az ottmaradt részecskéket.
- Zsírfoltot benzinnel tudunk eltávolítani (kivéve a gyapjúból és a selyemből). Kenjük be a foltot benzinnel, majd szórjunk rá hintőport. Hagyjuk megszáradni, majd keféljük át. Műszálas anyagokat spiritusszal tudunk tisztítani.
- Sörfoltra használjunk melegvizes vattát, amire cseppentsünk pár csepp szalmiákszeszt.
- Vörösbor foltot fehér anyagból fehérborral vagy szénsavas vízzel tudunk kiszedni. Öntsük a foltra, majd enyhén szalmiákszeszes vízzel öblítsük át.
- Szőnyegre ömlött vörösborra spricceljünk többször szódát, majd itassuk fel.
- Golyós és filctoll nyomokat színtartó anyagból alkohollal tudjuk eltávolítani.

Ruhák
Ez az az este, amikor mindent szabad: akármilyen csilli-villi, extra színű és mintájú szerkót felvehetünk (persze, ki mennyire bírja -na jó, emberi kereteken belül), a szilveszteri buli megengedi!


Lencseleves:

hozzávalók 8 főre
 • 1 füstölt csülök
 • 1 szál házikolbász
 • 50 dkg lencse
 • 2 közepes fej vöröshagyma
 • 3 sárgarépa
 • 3 fehérrépa
 • 1 kisebb zellergumó
 • 4 babérlevél
 • 8 szem feketebors
 • víz
 • olaj
 • 1/2 ek liszt
 • 1/3 ek őrölt pirospaprika
 • tejföl
 • ecet
 •  
   
  elkészítés:
  1. A lencsét hideg vízbe 2-3 órára beáztatjuk.
  2. A füstölt csülköt vízben kb. 2,5 óra alatt lassú tűzön megfőzzük. (Én a vizet forrás után le szoktam önteni és friss vízben főzöm meg a csülköt.) A húst hagyjuk a vízben kihűlni. A főzőléből tegyünk félre, mert azt a lencséhez felhasználjuk.
  3. A csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk.
  4. Egy nagy lábasban feltesszük a lencsét a zöldségekkel és a hagymával főni. A víz mellé tegyünk a csülök főzőlevéből is 1/3-ad arányban. Megsózzuk, de csak óvatosan, mert a hús és a kolbász is sós. Beletesszük a babérlevelet, a borsot. Addig főzzük a levest, amíg a zöldségek és a lencse meg nem fő.
  5. Rántást készítünk az olaj, a liszt és a paprika segítségével. A rántást beleöntjük a levesbe.
  6. A felkockázott füstölt csülköt és a felkarikázott kolbászt a leveshez adjuk és további 15 percig főzzük, amíg az ízek összeérnek. 
  7. Tejföllel tálaljuk. Ízlés szerint ecettel savanyíthatjuk.


  A következő bejegyzésben is a szilveszter lesz a téma, valószínűleg köszöntőkkel és sms-ekkel jövök!
  Dana Hart

1 megjegyzés:

Adri007 írta...

Szükség lesz néhány fánkra :D