2011. december 23., péntek

Cover - Napjaink legjobb feldolgozásai (szerintem)

Az internet segítségével napról-napra több gyöngyszemet lehet felfedezni, az embert már nem a televízió irányítja, hanem saját maga tudja eldönteni, hogy a rengeteg lehetőségből melyiket választja.
Így van ez a zenével is. Nagyon sok feldolgozást hallgatok, sokszor jobban ismerem ezeket, mint az eredeti számot. Semmibe sem telik bekapcsolni a webkamerát és felvenni a produkciónkat, amit aztán pár perc alatt feltehetünk akár a youtube-ra is. Egyre szélesebb a skálája  azoknak az énekeseknek, akik a feldolgozásaikat felrakták az internetre és ennek köszönhetően ismertté váltak, felfedezte és leszerződtette őket egy lemezkiadó és már saját dalaik is vannak. A legjobb az egészben, hogy ezek a coverek sokszor felülmúlják az eredetit. Mutatok néhány produkciót a kedvenceim közül, remélem, Nektek is tetszeni fog!
(ha már a magyar X-faktornak úgyis vége)

Vanilla Sky - Umbrella (Rihanna Cover): Rihanna azonos számának paródiája, ami a klipet figyelve valóban megnevettethet minket, viszont a vizuális hatás nélkül egy igazán jó feldolgozásról beszélhetünk.

Boyce Avenue: Firework (Katy Perry): Egy floridai  akusztikus alternatív rockzenekarként hirdetett banda napjaink legsikeresebb számait dolgozza fel és alakítja saját stílusa szerint - hibátlanul. A legjobb az egészben, hogy itt nincs egy szem giccs sem: csak az énekes és a gitár. Énekelheti(k) Adele Rolling in the deep-jét, a Black Eyed Peas - Just Can't Get Enough-ját vagy akár Diddy - Coming Home-ját, mindegyik egy átformált, újjávarázsolt szám lett, ami mindig ugyanaz és mégis mindig más. Nekem nagyon tetszik, remélem Nektek is.


Glee: Don't stop believing. A fiatalok egy része biztosan ismeri a Glee valamelyik produkcióját, ugyanis a sorozatot egy időben játszották az egyik kereskedelmi csatornán. Magyarországon talán nem, de külföldön hatalmas sikert arattak az énekesek. Olyannyira, hogy már a harmadik évadnál tartanak és még karácsonykor is folyamatosan megy a forgatás. A siker egyik oka itt is a naprakészség - az legutóbbi részben Rihanna- We found love és a Maroon 5 - Moves like Jagger című számaikat dolgozták fel - nem is akárhogy!
Az általam bemutatott videó még az első évadból való, amit Magyarországon is láthattunk!KarminMusic: A Karmin egy női (Amy) és egy férfi (Nick) taggal rendelkező duó, akik meghódították a világhálót. Na ők tipikusan azok az emberek, akik a youtube segítségével jutottak világhírhez - természetesen megérdemelten! Nagyon jó feldolgozásokat láthatunk tőlük, sőt, lemezszerződést is kaptak, elkészült első saját videoklipjük, a Crash your party is. A most bemutatott videót több, mint ötven milliószor nézték meg.  Megjegyzés: Próbáljunk meg olyan gyorsan beszélni, mint Amy!

Cimorelli: Skyskraper (Demi Lovato): Történt egyszer, hogy hat (lány)testvér úgy gondolta, hogy elindul szerencsét próbálni az internet világot jelentő deszkái segítségével és megmutatja, hogy lehet hat tehetség egy családban. Sikerült is nekik, ugyanis a legfrissebb slágerek segítségével megszerettetik magukat az emberekkel. Legyen az Lady Gaga, Adele vagy épp Demi Lovato, kellemes időtöltés lehet a produkciók meghallgatása.


FreddeGredde: The Cartoon medley. Nem tudom, hogy pontosan hány számot képes belesűríteni egy produkcióba, de érdemes meghallgatni a TV-slágereket és a 32 örökzöldet is tőle. A legjobb, hogy azon kívül, hogy feltünteti a videó alatt, hogy éppen mit is énekel, hogy legtöbbször egy listát is mellékel a dalokhoz.

Sunny Choi: Love the way you lie (Eminem ft. Rihanna): Enrique Iglesias Grammy díjas énekes bámulatosnak nevezte Sunny Choi zongoráját, ami igazán gyönyörűen játszik. több mint húszmillió YouTube nézője van, több ezer ember előtt játszik élőben is.Több magazinban is szerepelt már.Ráadásul minden évben közreműködik több, mint 200 eseményen. Aktuális felvételei világszerte elérhetőek. A leghíresebb énekesek dicsérik ahogyan eljátssza dalaikat. Egy őstehetség.
Hogy ne csak énekes produkciókat lássunk, a mai nap végére egy nagyszerű videó:


Természetesen az összeállítás a saját véleményem tükrözi, lehet, hogy később csinálok egy folytatást is, mivel még rengeteg tehetség rejtőzik az interneten.
Nektek van kedvenc feldolgozásotok?
Dana Hart

5 megjegyzés:

Zolee írta...

Nézz utána Alex Bootnak is, ő is a youtube.on lett ismert, jobb, mint bármelyik eredeti!
Amúgy tetszik a cikk :)

Dana Hart írta...

Pont a bejegyzés írása után találtam rá, és tényleg nagyon jó! Azóta őt hallgatom! :))

Eszter írta...

Én nagyon szeretem az acapellát, ezek között a performanszok között is lehet jókat találni! Nem tudom ismered-e, de ott van pl Mike Tompkins!

Dana Hart írta...

Őt én is nagyon szeretem hallgatni, sőt, az acapellát is! Több tehetségkutatóban volt már olyan, hogy híres medley-ket (egy énekes/együttes több számát egy dalba összesűrítő) csináltak meg acapellában, azok is nagyon jók voltak!

Névtelen írta...

Tök jóóó számok! és én egyedül csak a gleet ismertem... :S