2011. december 24., szombat

Boldog, "giccsmentes" karácsonyt!

Ez a nap is eljött: itt van szenteste, holnap karácsony.


Kinek mit jelent a karácsony?

Ha kicsit elgondolkodunk rajta, rájövünk, hogy a kérdés igen érdekes és összetett. Persze, az emberek 85 százaléka azt mondja, hogy a szeretet ünnepe. Kérdem én: tényleg az? Tényleg megváltozunk karácsonykor? Tartunk érték- és önvizsgálatot? Készítünk számvetést magunkban, átgondoljuk, hogy mit is tettünk az évben?
Arra gondoltam, hogy írok egy bejegyzést a karácsony történetéről, etimológiájáról, de nem. Ezer és egy oldalon megtalálható, nem én vagyok az egyetlen, aki ezzel foglalatoskodna. Végül úgy döntöttem, hogy próbálok egy kicsit elgondolkodni az ünnep mibenlétéről.
Tehát: mit is ünneplünk mi ilyenkor? Krisztus, a megváltó születését. És valóban ezt ünnepeljük minden évben? Azt, hogy hál' Istennek (és tényleg) megszületett Jézus, hogy megváltson miket, hogy szenvedjen értünk.
Nem hiszem. Lehet, hogy ez ötven, száz, ötszáz vagy ezer évvel ezelőtt így volt, de a szekularizáció hatásának következtében nem hinném, hogy a családok nagy része az esti pulykavacsoránál azt mondja, hogy "boldog születésnapot", vagy hogy "Isten éltessen". Nem. Kellemes ünnepeket, örülök az ajándéknak.
Ajándék. Nem is értem, hogy hogy van ez. Azok, akik nem hisznek Jézus születésében, hogyan ünnepelhetik azt? Ugyanúgy odagyűlnek a fa köré, és várják, hogy a "Jézuska" (vagy néhány esetben a Mikulás [Szent Miklós!]) hozza az ajándékokat. Hát hogy van ez???
Szeretet. Ma úgy éreztem, hogy az emberek elvetették a sulykot, főleg az internettel kapcsolatban. Egy (jó) dolog, ha találkozik az ember egy jó ismerőssel az utcán, boltban stb. De könyörgöm, nem érdekel, hogy a közösségi oldalak üzenőfalaira dobálják ki, hogy ki milyen boldog ünnepet kíván MINDENKINEK! Vajon nekem is? Vajon az 1200 ismerős közül mindenkinek? Hát viccelődhetnénk, de nem hiszem. Néhány üzenetet kivágtam a facebook-ról, mert már elegem volt, hogy mással sem volt tele az üzenőfalam, csak az "évente egyszer szeretnék kedves lenni" posztokkal. Kérlek, ne csak ma! Az év 365 napból áll! Miért kéne, hogy máshogy legyen a többi napon?

Karácsonyfa. Milyen egy átlagos karácsonyfa? díszekkel, függőkkel, égőkkel, (Magyarországon szaloncukorral, habcsókkal), boákkal teletűzdelt, színes, giccses fenyő. Ami lehet gyönyörű, ha eltalálják az arányokat, de szinte észrevétlenül átmehet élvezhetetlen giccsbe is.
Rockin' around the Christmas tree.
Ennek ellenére minden túldíszítettségével együtt szeretem a karácsonyfát.

közel sem az összes jó(?)kívánság

Na, most már kipanaszkodtam magam, természetesen mi is ajándékoztunk, este megyünk az éjféli misére.
Délután próbáltunk Jokerrel, a család németjuhászával is csinálni egy karácsonyi képet a fa előtt, de nemigen füllött hozzá a foga. Hát, azért boldog karácsonyt neked is :)

Mr. házőrző Joker

"Mi ez a felhajtás? Who cares???"
Ja, és ne nézz!hát családi összkép

mindig, mindenki, mindenkinek, mindenkorra

csúcsdísz
Tegnap pedig kaptam (szereztem?) egy analóg tükörreflexes fényképezőgépet, amivel nagyon jól lehet fókuszálni, ráadásul már filmet is raktunk bele, úgyhogy alig várom, hogy fotózzak vele!Hát ezután a kicsit antikarácsonyos (de természetesen eredetileg nem annak indult) bejegyzés után kívánok Nektek kellemes ünnepeket! De tényleg!

Hiába keresed a feldíszített fán
nem találod meg a megvásárolt ajándékokban
nincs belesütve a bejglibe és mézeskalácsba
nem foglal helyet az ünnepien terített asztalnál

egy helyen létezik
onnan árad ki
felragyogtatva a csillagokat is
fényével áthat
melegébe ölel

az a pont a világ közepe

szívnek nevezik.

Ara Rauch

Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: