2011. november 10., csütörtök

Planetárium és könyvek

Hát ez az egyetemista élet... Nem semmi. Ha valaki azt mondja, hogy csak a bulikról szól, az úgy hazudik, ahogy van, de az ember érzi, hogy egyre több szabadsággal rendelkezik, és amiket- esetemben - középiskolában idő hiányában nem mert/akart megcsinálni, azokat most megteheti: él.
Tegnap például az aula közepén felállított mobil planetáriumban voltam. Annyira jó volt! Ez egy félgömb alakú helység, ahova kivetítik az égitesteket, és így szemléltetik ezek mozgását. A fél órás előadás alatt az egész égbolt a fejünk fölé került. Sőt, egy program segítségével megnéztük, hogyan látjuk a Napot, a csillagokat Pécsen, az Egyenlítőn, az Északi és a Déli-sarkon, milyen eltéréseket látunk az említett helyeken, és miért tapasztaljuk ezeket. Nagyon érdekes volt!


Nem adja vissza az eredetit. Mi a földön ültünk és körülöttünk volt az egész égbolt
(a kép illusztráció) - a miénk jobb volt
A másik nagyon jó dolog az egyetemen a könyvtár évenkénti akciója. A rég nem kölcsönzött, vagy már nem szükséges könyveket leselejtezik és közkinccsé teszik. Így a könyvéhes egyetemista kedvére válogathat egy rakat könyvből - jelen esetben nagyrészt az orosz irodalom könyveiből, Lenin irodalomfelfogásáról, az akkor formalizmusnak vélt irányzatokról, meg persze még sok mindenből. Nekem sikerült elhoznom 3 Világirodalmi Lexikont (az egész sorozat már nem volt meg, de több, mint a semmi), és egy Így élt Husz János könyvet. Én sajnos későn tudtam meg, úgyhogy már nem volt olyan színes a paletta, volt, aki 30 könyvvel tért haza.
Ettől függetlenül nagy élmény volt végigpásztázni a polcokat kincseket keresve.
 
Most pedig megyek, azt hiszem, rajzolok egyet!
Öltözzetek fel jól, mert nagyon hideg van!
Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: