2011. november 11., péntek

11.11.11.

Hú, ma 11:11-kor aztán igazán kívánhatnak azok, akik hisznek a számok erejében! Minden évben hatalmas felhajtást csinálnak ezeknek a dátumos dolgoknak, de szerintem jó szórakozás az egész. Készült egy horrorfilm is erre építve - gondolom csakúgy, mint 2006.6.6-án, bár nem hiszem, hogy a 11-es számnak akkora jelentőséget kell tulajdonítani. Mindegy, élvezzük ma.
Ma ünnepli születésnapját többek közt Kulka János, Leonardo DiCaprio, Demi Moore és Philipp Lahm, valamint ünnepelné Dosztojevszkij, René Clair, Perczel Mór, Katona József, valamint Podjebrád Katalin is.
Németországban és Hollandiában a 11. hónap 11. napján 11:11-kor van a karneváli szezon megnyitása.
1986-ban ezen a napon kezdi meg működését a Dunai Vasmű kokszolóműve.


"A számok titkos jelentését kereső középkori numerológusok hittek abban, hogy minden számnak vannak pozitív és negatív vonatkozásai is, kivéve a 11-es számot: a felséges 10-es és 12-es számok közé szorulva a 11 maga volt a színtiszta gonosz, és a bűnösöket jelképezte.

Egy 16. századi tudós, Petrus Bungus (Pietro Bongo atya) szavaival élve a 11-nek "nincs kapcsolata az isteni dolgokkal" - idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

Mindez nem jó előjel 2011. november 11-re, amikor a században egyedüli esetként háromszor ismétlődik a 11-es szám a dátumban. Egy amerikai horrorfilm is készült erre az alkalomra 11/11/11 címmel, amely rájátszik az emberek e számot körülvevő félelmére. A film szereplői megtapasztalják az úgynevezett "11:11 jelenséget", amely szerint ebben az időpontban (11 óra 11 perckor) gyakrabban tekintünk rá az órára, mint a nap bármely más időpontjában. A film szerint ez figyelmeztetés mindarra, ami jön...

"A tizenegyedik év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján egy kapu nyílik meg..., és ezen a napon ártatlan vér fog folyni" - hangzik el film a trailerjében.

A mindennapi életben is számos ember jelzi, hogy maga is tapasztalta a 11:11 jelenséget. Kiterjedt online vita zajlik a témában, amelyben a szám jelentését próbálják megfejteni. Egyes emberek szerint a 11-es valósággal üldözi őket, kísértetiesen gyakran bukkan fel. Számukra a 11-es sokszorozódása minden bizonnyal még ijesztőbb.

A modern kori numerológusok egy része ugyanakkor másként vélekedik a 11-esről, mert helyi hírforrások szerint például az Egyesült Államokban - szerte az országban - szokatlanul sok pár tervezte be házasságkötését í11. 11. 11-re. A 11-es szám a szerencsejátékosoknak is kedvence, különösen a blackjack- és a Keno-játékosok kedvelik.

A 11-esek sorozatának azonban a szakemberek szerint semmilyen különleges hatása, se pozitív, se negatív jelentése nincs. A 11:11 jelenséggel kapcsolatban a pszichológusok azt mondják, hogy nem más, mint apofénia - spontán reakció, amely egymással össze nem függő jelenségeknek tulajdonít látszólagos értelmet és jelentőséget.

Az ember ugyanis természete szerint hajlik rá, hogy véletlenszerűen előforduló adatokban mintázatokat és jelentést keressen, és ha már keres, akkor találjon is. Ráadásul önerősítő folyamatról van szó, hiszen minél tudatosabban keresi valaki az összefüggést, annál nagyobb eséllyel lesz sikeres a gyanús mintázat fellelésében. Ezeket az eseteket azután az érintett meg is jegyzi, szemben a sok-sok egyébbel, amikor az órára pillantva más számokat lát." (www.delmagyar.hu)

Ezeken túl pedig ma van Márton napja is.
Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Védszentként tisztelték többek között a koldusok, a katonák, a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok, továbbá Franciaország védszentje volt. Segítségét kérték gyermekbetegségekben és orbánc vagy gennyes betegségek esetén.
Szent Márton és a lúd kapcsolatára vonatkozóan több magyarázatot is ismerünk. A legelterjedtebb az a legenda, mely szerint Szent Márton a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, de a ludak gágogása elárulta rejtekhelyét. [...]
A középkorban a jeles szent tiszteletére bort ittak és kövér ludat ettek, ugyanis az akkori naptárakban az óév utolsó jeles napjának számított.
Szent Márton lúdja kifejezés - főként a Dunántúlon - utal a nap jellegzetes ételére és az egykori földesúri járandóságra. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát. "Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartották. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Szent Márton napjára általában megforr az újbor.
Néhány szólásunk is megörökítette Márton lúdját, pl. "Sok Szent Márton lúdja elkelt azóta", mely az idő múlására vonatkozik, hogy bizony régen volt az már! A "kövér, mint Szent Márton lúdja" mondás aligha szorul magyarázatra.


További ludas napot mindenkinek! (így majdnem 11:11kor)

Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: