2011. október 16., vasárnap

A kenyér világnapja

Bizony, ilyen is van, mégpedig a svájci székhelyű Pékek Világszövetségének ötletéből, 2001 óta. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a világ legfontosabb élelmezési cikkének jótékony hatásaira. A világnapot közel 30 ország ünnepli - ezen a napon a pékségekben adományokkal segítik a rászorulókat.
Utánanéztem, hiába augusztus 20-án tartja Magyarország a kenyér ünnepét, 2004 óta a Magyar Pékszövetség is adományoz különböző intézményeknek a termékeikből.
A KSH felmérései szerint fokozatosan kevesebb kenyeret eszünk, ennek köszönhetően a pékségek száma is csökken. Igaz, hogy az elmúlt időszakban is egy fokozatos áremelkedés volt megfigyelhető, a pékszövetség szerint még 10-15%-os emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a pékségek is meg tudjanak élni. Pedig sokszor hallottam már: "Bezzeg mikor 3,60 volt a kenyér!" Hát van, ahol most is annyi: 360 (sőt, a Norbi Update ehhez képest semmi)...
Furcsa egybeesés, hogy 1865-ben ezen a napon született Baross László mezőgazdasági szakember, búzanemesítő, aki a "bánkúti búzák atyjaként" ismert. 

 
 
Ady Endre: A kenyér

(részlet)
Mit esdve kért a jámbor názáréti,
Ma száz és száz átkozva, sírva kéri.
Nem változtunk mi, emberek: magunk,
De, jaj, sokan, nagyon sokan vagyunk.   
Halk sóhajban ezreknek vádja reszket:
Ma nem egy váll hurcolja a keresztet...

 Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: