2011. szeptember 30., péntek

Ma 51 éves Frédi és Béni!

A Joseph Barbera és William Hanna által készített amerikai rajzfilmsorozat éppen ma 51 éve, 1960. szeptember. 30-án került először adásba az ABC-n, ahol a 90-es évekig a világ leghosszabb ideig sugárzott animációs sitcomjaként tartották számon.A történet a kőkorszakban játszódik, viszont a két család tökéletesen beleilleszthető a hatvanas évek dolgozó amerikai polgárainak körébe, s így egy görbe tükröt képez a tv-nézők előtt.
Ez volt az első rajzfilm, amelyet főműsoridőben játszottak. Megtehették ezt azért is, mivel a történet nem csak gyerekeknek szól - az első években a Winston cigarettamárka támogatta őket, ezért a reklámokban megjelent Frédi, Béni, Vilma és Irma alakja, ahol a két kőkorszaki szaki éppen jót pöfékelnek a dohányból, míg a nők füvet nyírnak. 
A rajzfilmet 1996-ig készítették, de a nagy sikernek és érdeklődésnek köszönhetően 1994-ben és 2000-ben elkészítették a film-változatát is. És még mindig nem állt le a történet, mivel a FOX amerikai TV csatorna idén egy újabb évadot rendelt, amelyet 2013-ban mutatnak be az USA-ban. Ráadásul piacra dobták az Enikő nevével fémjelzett gabonapelyhet is, ami nagy sikert aratott a gyerekek körében.
A magyar változatot "Romhányi, a rímhányó" nagyszerű fordításai segítségével élvezhetjük, s mint kiderült nemcsak mi, de az amerikaiak is, mivel miután meglátták, hogy mit is művelt Romhányi József a rajzfilmmel, lefordíttatták az ő verziójában és így sugározták Amerikában.

Kicsit meglepődtem, mikor megláttam, hogy eladó a Flinstone család autójának tökéletes, életnagyságú mása! Pozitívum, hogy nem lábbal kell hajtani, hanem raktak bele motort, ennek kompenzálása végett viszont már ment 80 ezer kilométert (a cikkben kiemelték, hogy nem mai darab, de mit is várunk egy kőkorszaki járgánytól?). Az ára amúgy 2200 euró.


Ezek után, mi mást is mondhatnék, mint hogy: Subidubidúúúúúú!!!


Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: