2011. szeptember 29., csütörtök

hermészi sokszínűség

Remélem, hogy az időhiány miatt nem kell majd heti 2-3 bejegyzésre szorítkoznom, most viszont tényleg nem  tudtam időt szakítani semmire.
Ez az egyetem valami nagyszerű dolog - legalábbis annak, aki szereti tágítani az agyát, nyitott az újra. Vannak olyan pillanatok (percek, óráááák), hogy nem igazán tudom fenntartani az érdeklődésem a téma iránt, de szerencsére elég kevés. Ilyenkor viszont ez az eredménye:


De a többi alkalom igazán jó! Például a Bevezetés az irodalomtudományba előadás is tud érdekes lenni. Egy kis ízelítőt is adok, hogy mindannyian tanuljunk kicsit.
A hermeneutikáról (a szövegkezelés technikájáról) volt szó, s mint kiderült, ez a tudomány Hermészről kapta a nevét.
Ki is volt tulajdonképpen Hermész?
Középiskolai tanulmányaink során körülbelül annyit tudunk róla, hogy görög mitológiai alak, az istenek hírnöke. Ennél viszont sokkal szerteágazóbb a róla alkotott kép.
 Ugyanis ő a tolvajlás, rablás, hazugság, valamint a földi jóslatok istene is (utóbbi Apollón segítségével).
folyt köv. miután megérkeztem edzésről. Most Biblia és ókori Kelet előadásom, valamint verselemzésem lesz. Hajrá magyar szak!


Na, visszaértem! Biblia és ókori Kelet előadás helyett ma egész napos, nagy témát átfogó konferenciát tartottak. Még szerencse, hogy csak 20 perces előadások voltak, mert hát nem mondom, hogy nem értettem semmi (de... mondom), de azért Zulabi és Karkisha valószínűsíthető lelőhelyéhez és az urartui valláshoz nem különösebben volt hozzáfűznivalóm.
Mindegy, visszatérek Hermészre.
Tehát Zeusz és Maja nimfa gyermeke, az utak és a tájékozódás istene (innen származnak a hermák - Az ókori Hellászban az utakat vagy országhatárokat úgynevezett hermák jelezték. A hermákat Hermész istenről nevezték el, és egy oszlopot jelentettek, amelynek oszlopfőjén az isten feje díszelgett, és az oszlop lábánál férfi ivarszervek voltak. A hermák védték az utazókat és a határok sérthetetlenségét, az ivarszervek pedig utaltak arra, hogy Hermész jó szerencsét és termékenységet is hozhat. forrás: www.repuloszonyeg.wordpress.com), pásztorok, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője.
Nevéhez fűződik a nyelv, a furulya és a pánsíp "feltalálása" is. Hermész megszületése utáni "isteni" gyorsasággal növekedett, kiszállt a bölcsőjéből és egy barlang felé indult, ahol meglátott egy teknőst, melyet felkapott, bevitt a barlangba és a teknőjéből kifaragta a világ első lantját (a húrokat juhbélből készítette :S)
 Zeusz kinevezte az istenek hírnökének, megjutalmazta őt egy szalagokkal díszített, arany hírnöki pálcával, egy szárnyas úti kalappal és egy pár szárnyas arany saruval (ezeket nevezzük az attribútumainak).
Majd Hádész kérésére is "dolgozott", feladata, hogy a halottakat átkísérje az Alvilágba. Szent állata a kakas és a teknős, szent növénye pedig a pálma.
Na mit szóltok? Én is ilyen sokszínű akarok lenni! Szerintem benyújtom a kérelmem Zeuszhoz...
Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: