2011. augusztus 25., csütörtök

Happy birthday Mr. Coelho

Tegnap nem írtam, de nem feledkeztem meg Paulo Coelho születésnapjáról!

Egy kis életrajz Coelho hivatalos magyar weboldaláról:
     Paulo Coelho 1947 augusztusában született Rio de Janeiróban, Brazíliában. Pörgős életet élt, számos akadályt kellett leküzdenie, mielőtt világszerte ismert sikerkönyvek írójaként nemzetközi hírnévre tett szert. Kamaszkorában találkozott az elektrosokkos kezelés brutalitásával a pszichiátrián - szülei háromszor is behozták ide 1966 és 1968 között, mivel lázadását az őrület jeleként értelmezték. Titkos földalatti mozgalom tagja volt, ezért a brazil diktatúra elleni feltételezett bomlasztó tevékenységéért bebörtönözték és fizikai kínzásnak vetették alá.
A későbbiekben csatlakozott Raul Sexias rocksztárhoz, és hippiként aktívan részt vett a "szeretet és béke" valamint a "szex, drogok és rock'n'roll" mozgalmakban. 120 olyan dalt írtak együtt (1973 és 1982 között), melyek forradalmasították a brazil rockzenét; némelyik ezek közül a mai napig sláger. Hérica Marmo írt Coelho életének erről az időszakáról A varázsló éneke: Paulo Coelho zenei karrierje (The Magician's Song: Paulo Coelho's Musical Career) című, 2007-ben napvilágot látott könyvében. Hippi, újságíró, rocksztár, színész, drámaíró, színházigazgató és televíziós programok rendezője - ez a forgószélszerű életmód véget ért 1982-ben, egy európai út során. Dachauban, majd később Paulo Amszterdamban titokzatos módon találkozott "J"-vel, új mentorával, aki rábeszélte, menjen végig a Franciaország és Spanyolország közti Santiago de Compostela nevű középkori zarándokúton.


Coelho 1986-ban, 38 éves korában elzarándokolt Santiago-ba, ekkor fordult vissza a kereszténységhez és találta meg újra azt a hitet, melyet iskolás korában a jezsuita atyák örökségül hagytak neki. Később erről az élményéről számolt be A zarándoklat című, 1987-ben megjelent első könyvében. Következő évben második könyve, Az alkimista, meghozta számára a világhírt. Ez a regény mára az egyetemesen elismert modern klasszikusok sorába emelkedett. A sokak által időtlennek tartott történet arra hivatott, hogy jövendő olvasók egész nemzetségeit elbűvölje és megihlesse.


További könyvei:


Brida (1990)
O Dom Supremo - A legnagyobb ajándék (1991)
A valkűrök (1992), Maktub (1994)
A Piedra folyó partján ültem, és sírtam (1994)
Az ötödik hegy (1996)
Love Letters from a Prophet - Szerelmes levelek a prófétától (1997)
A fény harcosának kézikönyve (1997)
Veronika meg akar halni (1998)
Az ördög és Prym kisasszony (2000)


Legújabb regényei közt találjuk a Tizenegy percet, mely világszerte a legnagyobb eladott példányszámban kelt el 2003-ban -, A Zahir (2005), Mint hömpölygő folyó (2006) és A portobellói boszorkány (2006).Paulo Coelho számos rangos nemzetközi díjat nyert. A kritikusok gyakran dicsérik költői, realista és filozofikus stílusát, szimbolikus nyelvhasználatát, mely nem értelmünkhöz, hanem szívünkhöz szól. Az író 2002 óta a nagy presztízsű Brazil Irodalmi Akadémia tagja.


Paulo Coelho az egy ültőhelyben (45 perc alatt) dedikált, legtöbb nyelvre (53) fordított könyv (Az alkimista) Guiness világrekordjának birtokosa. A rekordot a 2003. évi Frankfurti Könyvvásáron tartott nemzetközi könyvdedikáláson sikerült felállítania.


Az író mögött meghúzódó ember szeret olvasni, utazni, sétálni, érdeklik a számítógépek, az internet, a zene, futball, és a Kyudo nevű meditációs íjászat. Mindig is érdekelte a mozi, és jelenleg Kísérleti Boszorkány elnevezésű első film-projektjén dolgozik. Reggelente korán kel, két órát sétál, majd három íjának egyikével kilő 24 nyilat. Feleségével, Christina Oiticicával együtt, hol Rio de Janeiróban, hol Európában élnek.


Aztán most jövök én. Most a legújabb könyvét, az Alef címűt kaptam kölcsön, úgyhogy azt kezdtem el, de meg kell, hogy mondjam, hogy az eleje nem tetszik annyira, mint mondjuk a Bridáé. De szerintem magasra tettem a lécet, mivel a Brida lett az Aranykönyv 2010 szépirodalmi kategóriájának nyertese. Hát, remélem a könyv belejön :)

Ezen kívül hihetetlenek az idézetei. Bármelyik könyvből. A blogom elején levő is egy Coelho idézet, A győztes egyedül van-ból.
Lássunk egy párat a bölcs(ek)től:

"Hagyd ezt abba, ne gondold mindig azt, hogy zavarsz, ne érezd örökké feszélyezve magad! Ha valakinek nem tetszik, majd szól. Ha meg nem mer szólni, az az ő baja."

"Ha majd belefáradsz abba, hogy az legyél, aki nem vagy, akkor majd végre élvezheted az életet. Idővel rájössz, hogy ez nemcsak örömet szerez, hanem valami sokkal mélyebbet ad: értelmet az életednek."

"Bolond az, aki a saját világában él. (...) Én bolond akarok maradni, és úgy akarom élni a életemet, ahogy megálmodom, nem pedig úgy, ahogy mások elvárják."

"Vannak pillanatok, amikor az élet bizonyos embereket elválaszt egymástól, csak azért, hogy mindketten megértsék, milyen sokat jelentenek egymásnak."

"Komoly erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy megszabaduljunk az emlékezetünktől, de ha ez sikerül, elkezdünk ráébredni, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint gondolnánk. Itt élünk, ebben az óriási testben (...), amiben benne van minden megoldás és minden probléma. A lelkedet látogasd meg, ne a múltadat."

 "Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél, légy az, aki szeretnél, mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged, hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél!"

;)
 Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: