2011. augusztus 13., szombat

112 éve született Alfred Hitchcock

1899. augusztus 13-án, azaz pont 112 évvel ezelőtt született Alfred Hitchcock angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek köszönhetjük például a Psycho, vagy a Madarak című filmjét, illetve, hogy A kötél c. filmben használt vágási módszerek alapján megtanultam a hosszú beállítás fogalmát (amit Magyarországon Jancsó Miklós is előszeretettel alkalmazott). Ezen kívül az ő nevéhez köthető még a suspense fogalma, aminek a lényege, hogy a rendező felfedi a néző előtt a veszély forrását, viszont ezt a szereplő nem ismeri fel, ezért együtt izgulhatunk, hogy megtalálja-e az asztal alá rejtett bombát, mielőtt az felrobban.
A Psycho híres zuhanyjelenetét 7 napon keresztül forgatták és 70 különböző kameraállást alkalmaztak. 7 nap!
Meghatározta a munkáját még az is, hogy Hollywood előtt barna, míg Hollywoodban már általában szőke színésznőket alkalmazott főszereplőknek. 1979-ben az angol királynő lovaggá ütötte, és márciusban megkapta az Amerikai Filmintézet díját is. 1980. április 18-án halt meg 81 évesen.
Hitchcock életmunkájának elismeréseképpen ma rajzoltam :) Mondanám, hogy boldog születésnapot, de azt hiszem, nem igazán tudja megköszönni. Ettől függetlenül:

Dana HartNincsenek megjegyzések: