2011. július 13., szerda

Jobb agyfélteke

halihó! Tegnap elég későn ( vagy inkább ma elég korán) feküdtem le, mert későn álltam neki cikket írni, de befejeztem. A jobb agyféltekéről és a balkezességről írtam. Be is másolom, legyen ez a mai téma:


Bal kéz – jobb félteke?
Egyre több reklámmal találkozom az interneten: kösd össze, csinálj fekvőtámaszt, lépj be ide, lépj be oda, regisztrálj. Már mindenkinek a könyökén jön ki. Aztán a múltkor megpillantottam egy mozgó képet, amin egy forgó balerina sziluettje volt látható és a hozzá kapcsolódó kérdés az volt, hogy melyik irányba forog a táncosnő. Néztem, néztem, de nem értettem a lényegét, mert ilyenkor én általában látom mindkét variációt. Most nem láttam, ezért utánanéztem. Kiderült, hogy ennek a játéknak az a lényege, hogy kiderüljön, hogy melyik agyféltekém is használom igazán.
Nem lepődtem meg. Úgy láttam, hogy a balerina csakis az óramutatóval megegyező irányba foroghat, ami nem jelent mást, minthogy a jobb agyféltekém használom többet. Balkezes vagyok, úgyhogy elméletileg tényleg ez a felállás, de a jobb agyféltekés gondolkodás jellemzői is illenek rám: megérzés, kifejezett tudásvágy, intenzív kíváncsiság, filozofikus, vallásos gondolkodás, fantázia és a többi. A tudósok szerint én abba a csoportba tartozom, aki a dolgok működését jegyzem meg (és tényleg!). A jobb féltekében  a beszédközpont, és az írás lakozik, ami felelős a jó térben való tájékozódásért, az egészben való látásért, a képzelőerőért és humorérzékért. A jobb az érzelem, míg a bal félteke az értelemért felelős.
A bal agyfélteke sokkal empiristább. Ők inkább a tapasztalatra és a praktikusságra esküsznek. Rájuk jellemző a logikus gondolkodás, a ráció, az objektivizmus, a részletek kidolgozása, a valóság érzékelése, na meg a dolgok nevének megjegyzése. Amíg a „másik” csoportnál a jelen és a jövő, addig a bal agyféltekét használóknál a múlt és a jelen dominál.
Furcsa dolog, de ha belegondolunk, tényleg így van. Nem kell ehhez balkezesnek lennie valakinek, ez a balerinás dolog például látásmód kérdése.
Mivel már említettem, rám is jellemző az intenzív kíváncsiság, ezért utánanéztem, hogy kik (voltak) azok a történelem során, akik a jobb agyféltekéjüket használták inkább. Érdekes, hogy mennyien, lássunk közülük néhányat: Andersen, Beethoven, Goethe, da Vinci, Michelangelo, Mozart, Petőfi, Raffaello, Charlie Chaplin, de a tudósok közül is néhányan, például Arisztotelész, Einstein, Marie Curie, Nicola Tesla vagy Isaac Newton. A zenészek közül Ringo Star vagy Paul McCartney is, de a mostanság nagy port kavaró Lady Gaga is.
Gondolkodhatunk úgy is, hogy ők kevesebben vannak, ez így igaz, a balkezesek a világ legnagyobb kisebbsége, de szép számmal élnek balkezesek a világban. Én is mindig megkapom, hogy hogy tudsz így írni, vagy hogy milyen furcsa, de egy idő után még az is elfogadja, aki addig furcsállotta.
Ha visszatérünk a jobb agyféltekére, megtudhatjuk, hogy ez nagy részben „felelős” a kreativitásért és a képzőművészethez való pozitív hozzáállásért. Na már most, nekem hiába működik jobban a jobb agyféltekém, egyáltalán nem tudok szépen rajzolni. Nemrég az unokatestvéremtől megtudtam, hogy ehhez nem szükséges balkezesnek lenni vagy alapból a jobb féltekét használni. Ő indít tanfolyamokat és állítja, hogy négy nap alatt meg lehet tanulni rajzolni, mivel ehhez nincs szükség kézügyességre – ha írni tudsz, rajzolni is, a rajzolni tudás titka a látásmódban rejlik. A tanfolyam egyik lényeges pontja a gondolkodás és a látásmód átalakítása, a pozitív szemlélet, melynek segítségével nemcsak a vászonra vetett képek lesznek szebbek, hanem segít a mindennapi problémák kezelésében is.
Kíváncsi voltam véleményekre és az ilyen tanfolyamokon részt vevő emberek sokkal oldottabbak, nyitottabbak és egyre stressz-mentesebbek is lettek.
Furcsa, hogy egy kis változtatás mi mindent tehet az emberrel. Ha minden igaz, nyáron én is kipróbálom ezt a tanfolyamot, majd arról is beszámolok.
Önnek melyik agyféltekéje a dominánsabb?

Hát ez lenne, remélem tetszetős :)
A napokban találtam egy tehetségkutatót, úgyhogy mostanában azt hallgatom, de erről majd később mesélek, de mindjárt indulok kreszre.

day 11 - a song from your favorite band / dal a kedvenc bandámtól

Nincs kedvenc bandám, egy kicsit klasszikusabb vagyok: Beatles, Abba, Queen... Banda. Milyen elzüllött szó ez, nem?
Na mindegy, most nem tőlük fogok videót linkelni, hanem egy másik tehetségkutatóból, ez is nagyon jó, érdemes belehallgatni a műsorokba! Ez a "Last Choir Standing", a youtube-on egy csomó videó van fent, tényleg hallgassatok bele, mert egy nagyon kevés belőle! :)

day 11 - A film, amely megváltoztatta a véleményem valamiről

Ez egyértelmű. A télen néztem meg az Ízek, imák, szerelmeket. Hihhhhheetlenül jó film! Nem, semmi akciót vagy horrort nem kell várni tőle, de nagyon elgondolkodtató, felmerül bennem a kérdés, hogy mi mért nem tudunk így élni? Megváltoztatta a véleményem? Igen, azóta meditálok, tényleg hatásos - tisztítsd meg az elméd - és tényleg!


"Néha tégy kockára mindent."
Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: