2011. június 26., vasárnap

Úrnapja

Reggel elmentünk templomba (nemcsak azért, mert úrnapja van, hanem azért, mert... nem kell megmagyaráznom) és a mise végén hirdették, hogy ma délután tartják az ünnepi körmenetet, ami a 4 faluból álló egyházközségen vezet végig. Apukámmal úgy gondoltuk, hogy ráérünk, meg amúgy is, miért ne mennénk el, úgyhogy a csoporttal felültünk az erre a célra indított buszra és máris "a nyakunkba vettük a világot." Na jó, ezt csak azért írtam, mert jól hangzik, igazából a közeli falvakba mentünk és csak az első stációig busszal, mert utána csatlakoztunk keresztanyukámhoz és velük jártuk tovább az utat. Minden állomás után siettünk egy kicsit, mert akkor már menjünk be egy kabátért, akkor már igyunk egy kávét, akkor már tankoljunk és a többi, de ettől függetlenül az elején is és a végén is ott voltunk :)
Ha valaki nem tudná, hogy mi is ez az Úrnapja, annak itt egy kis segítség:
Az úrnapja (több más nyelven Corpus Christi) katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti időt lezáró pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá.
Napja eredetileg a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtök volt és sok helyen ma is akkor ünneplik. Ausztriában, Németország és Svájc bizonyos részeiben, Brazíliában, Dominikában, Horvátországban, Lengyelországban, Trinidad és Tobagóban és Portugáliában munkaszüneti nap.
Elsősorban katolikus ünnep, de az Anglikán Szövetség tagegyházai közt is ismert: a Church of England (az angol anglikán egyház) a „szent egyesülésért való hálaadás napjaként” (vagy Corpus Christi) ismeri, de nem főünnep. Ünnepli az Ókatolikus Egyház és a latinizált keleti katolikus egyházak is.
A kifejezést a református egyház más értelemben használja, mégpedig Jézus feltámadására emlékezve (ami a hét első napján történt) a vasárnap megjelölésére. Például a Heidelbergi Káté 52 "úrnapjára" felosztva tartalmazza a kérdés-felelet formában megfogalmazott hitvallást (az év 52 vasárnapjának megfelelően).


Nagyjából ennyi. Még kis adalék, hogy olyan sütit ettem, amit néhány éve az év tortájának választottak. De a nevét már nem tudom :D

Nincsenek megjegyzések: