2011. május 24., kedd

192


Éppen ma 192 éve született Viktória brit királynő, "Európa nagymamája".
"Az ő uralkodásának idejét nevezik viktoriánus korszaknak, amelyet az angol történészek Nagy-Britannia fénykorának tekintenek. Ő volt eddig a leghosszabb ideig uralkodó brit királynő. 63 év és 7 hónap uralkodása alatt Nagy-Britannia gyarmatbirodalma megháromszorozódott. Az ipari forradalom alatt vált országa a világ vezető ipari hatalmává." (www.wikipedia.hu)

Sokszor utánanézek, hogy az adott napon mire is kellene emlékeznünk, kik azok a személyek, mik azok a történések, akik/amik megváltoztatták a történelmet.
Ma Viktória királynő születésnapját elevenítjük fel. Karácsonyra kaptam egy könyvet: 100 történelmi tévhit - avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod... (Hahner Péter). Emlékeztem rá, hogy van benne egy cáfolat Viktória királynőről is. Ennek segítségével szemezgetek ma egy kicsit:


Viktória királynő prűd asszony volt

Viktória, Nagy-Britannia és Írország királynője (1819-1901) távolról sem volt olyan korlátolt, puritán és hisztérikus uralokdó, amilyennek sokan lefestették. Inkább testileg-lelkileg egészséges, jó kedélyű, önálló gondolkodású asszony volt, aki sem önmagát, sem másokat nem kívánt megfosztani az élet örömeitől. "Nagyon jó leszek!"- jelentette ki, mikor 1837-ben 18 éves korában trónra lépett. Bár alacsony volt, barna bőrű és csúnyácska, egyszerűségével és kedvességével mindenkit meghódított.
(...) Az utókor által "viktoriánus magatartás" néven emlegetett rideg, prűd és álszent viselkedés nagyon távol állott tőle. Egyáltalán nem értett egyet azokkal, akik csökkenteni akarták a vasárnapi szórakozás lehetőségét. Szeretett nevetni, a bordói borát a szesztilalom híveinek felháborodására olykor egy kis whiskeyvel keverte. Simon Schama joggal tette fel a kérdést egyik cikkében: " Volt-e valaki kevésbé viktoriánusabb Viktóriánál?"
(...) Európa nagymamájának nevezték, mert kilenc gyermeket szült. Hat, életben maradt gyermekétől negyven (!) unokája született, s leszármazottai közül igen sokan kerültek a legkülönbözőbb európai államok trónusaira.
(...) A királynő egyetértett a szavazati jog kiterjesztésével, toleráns volt a más vallásúakkal szemben, s nem ismerte a feli előítéleteket sem. Amikor lovaggá ütötte a zsidó Moses Montefiorét, sokan megdöbbentek, Viktória viszont ezt írta a naplójába: "Nagyon örülök, hogy elsőként tettem meg, ami szerintem teljesen helyénvaló."
68 éves korában nekiállt hindi és urdu nyelvet tanulni egyik indiai szolgájától.
(...) Egyes történészek szerint ő teremtette meg az uralkodó karácsonyi üzeneteinek hagyományait is, amikor trónra lépésének 60. (!) évfordulóján saját kezűleg küldte el távírón az üzenetét birodalma minden tartományába: "Szívemből köszöntöm szeretett népemet! Isten áldja meg őket!" Nem éppen mélyenszántó politikai üzenet - de talán ez illik legjobban Európa és a világ egyik leghíresebb és legjobban szeretett nagymamájához.

Hát, ennyit a mai "ünnepeltről", most jobbnak látom, ha visszatérek Széchenyi programjához (még mindig szóbeli, még mindig töri...).

Dana Hart

Nincsenek megjegyzések: